Du må aktivere Cookies in din nettleser for at siden skal fungere riktig.

Artsobservasjoner - rapportsystem for arter i Norge

Godkjent basert på sjeldenhetsrapport
Laster innhold
© Terje Sødal
Foto: Terje Sødal , Kristiansand (©)
sandsnipe Calidris pusilla
Sandsnipa i forgrunnen. Myrsnipe og steinvender i bakgrunnen.

Bildeinformasjon

Art: sandsnipe Calidris pusilla
Informasjon:
1 Adult Rastende
Dato og tid:
26.07.2015
Lokalitet:Makrellskjærane, Oksøy sør, Kristiansand, Ag
Foto: Terje Sødal,Kristiansand
Lastet opp:26.07.2015 23:45:28
Antall treff:Dette bildet er vist 1568 ganger
Lisens: Ingen (alle rettigheter forbeholdt)

Bildekommentarer  5

  • Tor Olsen, Stavanger  - 27.07.2015 23:11:10

    Har du flere bilder av denne? Særlig om du har noen som viser beina? Synes denne ligner mye på sandsnipe!

  • Terje Sødal, Kristiansand  - 28.07.2015 01:13:40

    Hei! Var inne på samme tanken selv, i og med at dette individet har en svært fargeløs drakt i forhold til dvergsnipa den var sammen med. Sjekket den derfor opp i mot karakterene som beskrives for sandsnipe i fugleguiden og Duivendijk, men landet på dvergsnipe likevel.Bl.a. fant jeg ingen antydning til svømmehud ved tåbasis, på bilder der dette trolig ville kommet fram. Jeg kan jo ha tatt feil. Veldig fint å få en nærmere vurdering av andre. Har noen flere bilder, ja. Skal få lagt ut noen flere når jeg kommer hjem i morgen kveld.

  • Toralf Tysse, Stavanger  - 28.07.2015 06:54:48

    Dette er definitivt en sandsnipe - du kan trygt legge den ut som det. Dette med svømmehud mellom tærne er meget vanskelig å se i felt, og man må ha gode nærbilder om det skal synes. Men flere andre karakterer, drakt, nebb, form, kan brukes til å skille disse to "småtassene".

  • Tor Olsen, Stavanger  - 28.07.2015 07:58:08

    Svømmehuden mellom tærne er jo den definitive karakteren for å skille fra dvergsnipe, men som Toralf skriver tror jeg ikke den trengs for sikkert å identifisere fuglen på bildet til sandsnipe. Det er nok av andre karakterer å ta av her. Den store fallgruven ved identifikasjon av sandsnipe i Norge er slitte dvergsniper. Særlig utover i august kan det duke opp voksne dvergsniper som mangler mer eller mindre alt av brune fargetoner. Men jeg mener 26. juli er for tidlig for at en så slitt fugl skal kunne duke opp. Noen avgjørende karakterer som ses på bildene her kan nevnes:
    - Kort, rett nebb med høy basis og en liten utvidelse mot enden, sammenlikn med dvergsnipa på det andre bildet.
    -Skapulærene ser ut til å ha lys basis.
    - Ingen tegn til brunfarge I drakten bortsett fra issen og øredekkere, stemmer perfekt med sandsnipe. En slitt dvergsnipe ville vært fargeløs også her.
    - Streking på halssider og bryst passer veldig bra med sandsnipe, noe grov for dvergsnipe.
    - Litt plump kroppsform, dvergsnipe er noe mer slank.
    - Og når man ser på bildet i full oppløsning mener jeg også at man kan skimte svømmehuden på høyre bein. Det lar seg nok verifisere på originalbildene.

    Fint om du har flere bilder, fremforalt av føtter, rygg og bryst, men jeg føler meg I likhet med Toralf sikker på at dette er ei sandsnipe. Et rått funn for Kristiansand!

  • Terje Sødal, Kristiansand  - 28.07.2015 20:19:16

    Tusen takk til vader-ekspertene for korrigeringen! Jeg må bare bøye meg i tanga og erkjenne at jeg var altfor rask med å avfeie sandsnipe som et reelt alternativ. Sjekket bare noen få bilder, uten å finne noe svømmehud. Ved nærmere gjennomgang viser det seg å være flere bilder som viser nettopp denne diagnostiske karakteren. Det gjelder særlig motlysbildet, men også flere av de andre bildene. Heldigvis knipset jeg mange bilder av de to småsnipene.

  • Logg inn for å kommentere.

Artsobservasjoner 2.13.12 sist oppdatert: søndag 14. april 2024 10:07(prod-webfe2)